Actueel

FC De Bilt eerste Fairtrade sportclub in Nederland

Nederland kent Fairtrade Gemeenten (waaronder De Bilt), Fairtrade Provincies, Fairtrade Scholen, Kerken, Restaurants en een Ziekenhuis, maar nooit eerder was er een sportclub die de titel Fairtrade Club wist te verwerven. Op zaterdag 17 juni kreeg FC De Bilt  als eerste club van Nederland de titel Fairtradeclub uit handen van burgemeester Potters.

Voorzitter Henk Zandvliet van de werkgroep Fairtrade Gemeente sprak in het bijzonder zijn waardering uit voor Truus te Pas die hierbij een heel belangrijke rol heeft gespeeld.

Rob Florie, voorzitter van FC De Bilt nam vol trots de titel aan. Het jury rapport is dan ook lovend over het feit dat FC De Bilt is overgegaan op het spelen met fairtrade voetballen van High5sports. Naast het gebruik van fairtrade producten, bananen, wijn, sappen ( van hoofdsponsor Plus) wordt er ook op ander manieren aandacht besteed aan welk belang het heeft om zo veel als mogelijk fairtrade producten te kopen. Zo is er een Fair-Play toernooi gehouden met drie Biltse fairtradescholen scholen die een fairplay beker konden winnen en zijn bij verschillende gelegenheden in samenwerking met de Wereldwinkel fairtrade producten verkocht in de kantine. Ook zijn er posters opgehangen om duidelijk te maken waarom eerlijke handel belangrijk is. “FC De Bilt wil betrokken zijn bij de samenleving en bijdragen aan een betere wereld. Fairtrade producten helpen daar een beetje bij”,  aldus de trotse voorzitter.

https://i0.wp.com/cloud.pubble.nl/1b338358/content/2017/6/38a9938c-7705-49fd-af67-432cb2c9e8d7_thumb840.jpg

V.l.n.r. Henk Zandvliet, burgemeester Sjoerd Potters, FC De Bilt-voorzitter Rob Florie en Truus te Pas.

Geslaagde jubileumbijeenkomst ‘De Bilt 5 jaar Fairtrade Gemeente’

RTL-weerman Reiner van den Berg was de hoofdspreker bij de jubileumbijeenkomst op zaterdag 5 november 2016 in Het Lichtruim. Hij sprak daar over wat hij noemt ‘klimaat-ontwrichting’. Gelukkig bood hij ook hoop: we kunnen het tij keren, mogelijkheden genoeg, als we maar willen. Daarvoor is inzet van iedereen nodig, van regering tot gemeentes, bedrijven, organisaties en burgers.

 

Verder waren er presentaties van diverse winkeliers en zes scholen toonden met foto’s en ander beeldmateriaal hoe zij fairtrade producten gebruiken in hun lessen en activiteiten. Ook kerken waren op die manier vertegenwoordigd en voetbalclub FC De Bilt en Scouting Agger Martini Groep lieten zien hoe zij zich ervoor inzetten om de eigen titel Fairtrade Club te verwerven.

Welkom in Fairtrade Gemeente De Bilt

Op donderdag 12 mei, middenin de Fairtrade Week, onthulde burgemeester Arjen Gerritsen het nieuwe bord bij de entree van de gemeente op de Biltse Rading. Ook op 9 andere plaatsen aan de rand van de gemeente zijn zulke borden aangebracht. Ze maken in een oogopslag duidelijk dat ook onze gemeente de titel Fairtrade Gemeente draagt.

Dat is al zo sinds oktober 2011 en lange tijd stond het ‘bord’ op de digitale snelweg, d.w.z. op de gemeentelijke website. Begin 2016 onderging de site een gedaantewisseling en verdween het logo van de homepage. Gelukkig was een aantal sponsors (Bilthoven Biologicals, EkoPlaza, MENS De Bilt en de Schutsmantel) bereid om samen met de gemeente mee te betalen aan de aanschaf van echte borden. Wij zijn hen daarvoor heel erkentelijk!

Onthulling bord Biltse Rading

FC De Bilt gaat voor de titel ‘Fairtrade Club’

Samen met een van de meisjesteams van FC De Bilt gaf sportwethouder Madeleine Bakker-Smit op 20 februari het startsein voor een campagne die ertoe moet leiden dat FC De Bilt de eerste Fairtrade Club van Nederland wordt. ‘Fair play’ stond bij de vereniging al hoog in het vaandel, maar daarnaast wil men ook een bijdrage leveren aan eerlijke handel. Dat betekent dat kritisch wordt gekeken naar de producten in de kantine en naar bijvoorbeeld de ballen die bij de trainingen en wedstrijden worden gebruikt.

Kickoff FC De Bilt LR

Centrumkerk Bilthoven krijgt titel Fairtrade Kerk

Op zondag 7 februari reikte burgemeester Arjen Gerritsen de titel Fairtrade Kerk uit aan Machteld Loeff, de voorzitter van de ZWO-werkgroep van de Centrumkerk in Bilthoven. Hij deed dat in zijn hoedanigheid van voorzitter van de plaatselijke jury voor de toekenning van Fairtrade titels aan scholen, kerken en restaurants.
De jury waardeerde hiermee dat de kerk al jarenlang eerlijke koffie en thee gebruikt en daarnaast was er veel lof voor de vele fairtrade promotieactiviteiten van de werkgroep ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking). De uitreiking vond plaats tijdens een speciale kerkdienst waarin een belangrijke rol was weggelegd voor de kinderen van groep 8 van de Julianaschool, die eerder de titel Fairtrade School verwierf.

20160207 Titeluitreiking Centrumkerk

Groen Lintje voor Truus te Pas

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks op 16 januari ontving werkgroeplid Truus te Pas het Groene Lintje 2016. Zij ontving deze eervolle prijs uit handen van Klaas van Egmond, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht. Van Egmond prees Truus voor haar enorme inzet om de scholen in de gemeente De Bilt te ondersteunen bij het behalen van de titel Fairtrade School. Door haar enthousiaste aanpak weet zij de leerlingen bewust te maken van het belang van eerlijke handel en hen te stimuleren daar ook de aandacht voor te vragen van hun ouders als consument. Drie scholen hebben de titel inmiddels verworven en naar verwachting volgen er dit jaar nog twee.

SONY DSC

Nu ook Fairtrade goud verkrijgbaar in Bilthoven

Sinds begin 2015 zijn in onze gemeente ook producten verkrijgbaar die gemaakt zijn van fairtrade goud. De edelsmeden Hoogenboom en Bogers verwerkten al met name gerecycled goud, maar zij wilden ook graag bijdragen aan een beter bestaan voor die mijnwerkers die bij gebrek aan ander werk in een gevaarlijke en ongezonde vorm van mijnbouw terecht komen. Dat geldt niet alleen voor het werk onder de grond, ook het werk bovengronds is gevaarlijk en ongezond door het gebruik van kwik. Hele dorpen lijden onder deze slechte omstandigheden en ook op grotere schaal raakt de omgeving vervuild.
Wanneer een mijn eenmaal ‘Fairtrade’ gecertificeerd is, betekent dit dat deze aan strikte voorwaarden voldoet op het gebied van arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, vrouwenrechten, schonere technologie, gezondheidszorg, veiligheid en duurzaamheid. Bovendien krijgen de mijnwerkers een vaste prijs voor het gedolven goud zodat ze niet langer afhankelijk zijn van de goudkoers op de wereldmarkt.
Meer informatie vindt u op de website van Hoogenboom & Bogers Edelsmeden.

Ook Patioschool De Kleine Prins is nu Fairtrade School

Alle leerlingen waren erbij toen Patioschool De Kleine Prins in De Bilt op vrijdag 3 juli 2015 de titel Fairtrade School ontving. Henk Zandvliet, voorzitter van de Werkgroep Fairtrade De Bilt, overhandigde het bijpassende bord aan Corry de Rooij, directeur van de school.

Hij deed dit uit naam van de Biltse Jury Fairtrade titels, die – onder voorzitterschap van burgemeester Gerritsen – zeer lovend is over alles wat de school heeft gedaan om voor de titel in aanmerking te komen. Lessen over Fairtrade in alle klassen, gebruik van fairtrade producten en diverse activiteiten in en buiten de school. Zoals op 18 juni nog een puzzeltocht “op zoek naar Fairtrade”, met medewerking van de Wereldwinkel, Voetbalclub FC De Bilt, Albert Heijn en de Voedselbank.

Na deze feestelijkheid nam groep 8 met een musical afscheid van alle leerlingen van de school.

SONY DSC

De Regenboog heeft tv-primeur!

Op 18 mei 2015 kreeg De Regenboog, een van de Biltse Fairtradescholen bezoek van Dolores Leeuwin. Zij presenteert het dagelijkse tv-programma Klokhuis. De aanleiding was de uitzending van twee programma’s over cacaoboeren in Ivoorkust. Voor de kinderen was het een schok te ontdekken dat eenderde van hun leeftijdgenoten daar op bananen-, koffie- en cacaoplantages werkt.

De kinderen van groep 7 van De Regenboog hadden de primeur en en kregen de programma’s te zien nog voordat ze op tv waren geweest. Uit hun reacties bleek duidelijk dat ze op een Fairtrade School zitten! Ter afsluiting mochten de kinderen Dolores ook nog vragen stellen over haar ervaringen als presentatrice.

Klokhuis bij groep 7-Regenboog-18mei2015

Immanuëlkerk is eerste Fairtrade Kerk

Op zondag 26 oktober 2014 ontving de Immanuëlkerk als eerste kerk in de gemeente De Bilt de titel Fairtrade Kerk vanwege de jarenlang inspanningen om fairtrade koffie, thee en andere producten te gebruiken. Ook was de jury die de titel toekende, enthousiast over de originele diensten en activiteiten die de kerk organiseert in het kader van eerlijke handel en waarbij zij ook de kinderen betrekt
Juryvoorzitter burgemeester Gerritsen reikte het bijbehorende titelbord uit aan Ytzen Renema, de voorzitter van de kerkenraad. In zijn toespraak onderstreepte hij de woorden van voorganger ds. Gert Landman. Die had tijdens zijn preek nog eens benadrukte dat het bij Fairtrade niet gaat om neerbuigende liefdadigheid, maar om een volwaardige relatie: geven en ontvangen in evenwicht.

IMG_2717

Julianaschool eerste Fairtradeschool in De Bilt

Op vrijdag 11 juli 2014 ontving een trotse directeur Ella Prins uit handen van burgemeester Gerritsen het bord dat laat zien dat haar school de eerste Fairtradeschool is geworden in de gemeente De Bilt. Verschillende klassen zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het thema ‘eerlijke handel’, daarbij begeleid door Truus te Pas van de lokale Fairtradewerkgroep.  Ook worden in de school verschillende fairtrade producten gebruikt. Een jury onder leiding van de burgemeester was onder de indruk van de inzet van de school en besloot daarop de eervolle titel toe te kennen. De verwachting is dat in de loop van het najaar nog enkele andere scholen zullen volgen.

Julianaschool Fairtrade

Coesfeld nu ook Fairtrade-Stadt

In aanwezigheid van de Biltse burgemeester en twee leden van de Fairtradewerkgroep kreeg ook onze partnergemeente op 1 juli 2015 de titel “Fairtrade-Stadt’ uitgereikt.

Veel fairtrade producten zijn herkenbaar aan het Max Havelaarlogo en daarom overhandigde burgemeester Gerritsen enkele exemplaren van het beroemde boek van Multatuli aan zijn Duitse collega Öhmann. Burgemeester Öhmann zelf, die een cursus Nederlands volgt, ontving ter aanmoediging een Nederlandstalige versie.

 IMG_2626

‘De Regenboog’ in actie voor Fairtrade

Op woensdag 12 maart kwamen leerlingen van Basisschool De Regenboog in actie om Fairtrade te promoten. Bij de Wereldwinkel en bij de vestigingen van de HEMA en Albert Heijn op het Herenplein haalden zij ‘eerlijke’ producten op die werden uitgestald in een Fairtrade marktkraam. Na het zingen van een speciaal Chocoladelied onthulde een van de leerlingen samen met wethouder Kamminga de slogan ‘Heel De Bilt Fairtrade’. Hieronder een paar foto’s en verder maakte Regio TV De Bilt een heel leuk filmpje.

Regenboog in actieHeel De Bilt

Heeft u belangstelling voor onze folder?

In onze eigen Biltse folder zet de werkgroep Fairtrade De Bilt uiteen wie we zijn en wat we doen. Wilt u een aantal exemplaren ontvangen om verder te verspreiden, stuur dan een email aan: fairtradedebilt@gmail.com.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s